Collega’s gezocht, ja!
4

De ICT-partner voor het MKB en de zorg sinds 2004.

Zoeken

Waar bent u naar op zoek?

Annuleren
Anbecom ICT Kenniscentrum 2 minuten leestijd

5 aandachtspunten voor de moderne (thuis)werkplek.

De voordelen van thuiswerken zijn inmiddels bekend en breed gedragen: een betere balans tussen werk en privé, een hogere productiviteit en minder reistijd. Toch zijn die voordelen geen vanzelfsprekendheid. We zien dat veel organisaties onvoldoende aandacht besteden aan de thuiswerkplek, in de breedste zin van het woord.

Een werkplek die niet aan de eisen voldoet, vergroot het risico op fysieke klachten. Bovendien bestaat het risico dat een niet-optimale werkplek uiteindelijk ten koste gaat van de motivatie, betrokkenheid en emotionele welzijn van medewerkers. Dat zijn nu juist de zaken die iedere organisatie met veel thuiswerkers wil voorkomen. Het doet bovendien alle voordelen van thuiswerken teniet.

IT speelt een belangrijke rol in het creëren van de juiste thuiswerkplek. Medewerkers die tevreden zijn over de technologische voorzieningen, zijn doorgaans ook productiever en meer tevreden. Ook maakt onderzoek duidelijk dat er nog genoeg te verbeteren valt. Zeker binnen veel mkb-organisaties is dit nog een ondergeschoven kindje. Het ontbreekt nog te vaak aan bijvoorbeeld cloud- en samenwerkingstools, laptops, tablets, smartphones en hybride apparaten die hiervoor specifiek zijn toegerust.

We noemen in dit artikel een aantal punten om de ideale thuiswerkplek te creëren. 

  • Aandacht voor ergonomie. Ergonomie is voor de thuiswerkplek net zo belangrijk als op kantoor. Zorg daarom minimaal voor een goede, verstelbare monitor. Hiermee kunt u de afstelling op ooghoogte brengen, wat pijn aan nek en schouders voorkomt. Ook de monitor zelf is een belangrijk aandachtspunt. Het is van belang dat deze beschikt over een stand die blauw licht vermindert. Dat licht is namelijk een belangrijke bron van slaapproblemen en kan bovendien zorgen voor vermoeide ogen en zelfs schade aan het netvlies. Bij gebrek aan een externe monitor is een laptopstandaard of laptoparm aan te raden, zodat hiermee de laptop op ooghoogte gebracht kan worden.  
  • Kies voor slimme laptopaccessoires. Slimme accessoires kunnen de productiviteit van mobiele medewerkers verder vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een extern toetsenbord, muis en monitor. Zeker een monitor vergroot de productiviteit fors: met zo’n 40 procent. 
  • Maak online vergaderen zo comfortabel en efficiënt mogelijk. Fysieke overleggen zijn massaal vervangen door online vergaderingen. Dat is in veel gevallen een prima alternatief, mits de geluidskwaliteit goed genoeg is. Een slechte verstaanbaarheid is namelijk funest voor effectief overleg. Gebruik daarom hoogwaardige koptelefoons en microfoons die omgevingsgeluid onderdrukken. Ook goede zichtbaarheid van de persoon aan de andere kant van het beeldscherm is belangrijk. Gebruik daarom een webcam die scherpe beelden geeft en zich ook goed aanpast aan slechte lichtomstandigheden.
  • Creëer goede draadloze verbindingen. Zonder een snelle en stabiele internetverbinding is thuiswerken weinig productief. Een degelijke router met snelle internetverbinding kan hierin een belangrijk verschil maken. Maar ook de laptop die gebruikt wordt kan een belangrijk verschil maken. Een goede antenne verbetert de signaalkwaliteit en vergroot daarmee de kans op een snelle en stabiele verbinding. 
  • Voorkom oververhitting. Niet iedereen die thuiswerkt is een IT-specialist. Het is daarom belangrijk storingen zoveel mogelijk te voorkomen. Met enkele eenvoudige adviezen kunt u de stabiliteit en levensduur van de computersystemen van thuiswerkers aanzienlijk verlengen. Zo bestaat bij intensief gebruik van hardware de kans op oververhitting. Met het stofvrij houden van de behuizing en de plaatsing van het systeem uit de zon zijn de meeste oververhittingsproblemen eenvoudig te voorkomen. Ook het afsluiten van niet-gebruikte software en browservensters kan dit risico verlagen.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen om de juiste (thuis)werkplek voor uw medewerkers te creëren? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Hulp nodig bij het productief samenwerken? Ik help je graag, zodat je niet stil komt te staan.

- Kevin, IT Specialist Maak een afspraak met Kevin

Recente berichten over Anbecom ICT Kenniscentrum

Hybride werken en uw ICT-omgeving

Allerlei variaties op de manier van werken zijn ondertussen de normaalste zaak van de wereld. Op kantoor, thuis, deels kantoor en deels thuis, etc.

Lees meer
Microsoft Viva, een korte introductie

Sinds kort heeft Microsoft een nieuw platform beschikbaar; Microsoft Viva. Deze intranet-achtige oplossing wordt ook wel een “employe experience” platform genoemd. Viva dient als startpunt, voor bijvoorbeeld werknemers, om gemakkelijk bij verschillende, gedeelde, informatiebronnen van hun bedrijf te komen.

Lees meer
5 aandachtspunten voor de moderne (thuis)werkplek.

De voordelen van thuiswerken zijn inmiddels bekend en breed gedragen: een betere balans tussen werk en privé, een hogere productiviteit en minder reistijd. Toch zijn die voordelen geen vanzelfsprekendheid. We zien dat veel organisaties onvoldoende aandacht besteden aan de thuiswerkplek, in de breedste zin van het woord.

Lees meer
Gebruik een wachtwoordZIN!

73% van de populairste wachtwoorden ter wereld kan binnen een seconde worden gekraakt, volgens data van de NordPass-wachtwoordbeheerder. Hieruit is op te maken dat miljoenen mensen nog steeds een algemeen en zwak wachtwoord gebruiken. In deze blog helpen we u op weg om gebruik te gaan maken van sterke wachtwoorden, die de kans op een hack en daarmee ongewenste schade verkleint.

Lees meer
Anbecom ICT

Anbecom ICT