Gebruik een wachtwoordZIN!
73% van de populairste wachtwoorden ter wereld kan binnen een seconde worden gekraakt, volgens data van de NordPass-wachtwoordbeheerder. Hieruit is op te maken dat miljoenen mensen nog steeds een algemeen en zwak wachtwoord gebruiken. In deze blog helpen we u op weg om gebruik te gaan maken van sterke wachtwoorden, die de kans op een hack en daarmee ongewenste schade verkleint.
Wachtwoordzin
Een handige truc voor het creëren van sterke wachtwoorden is de wachtwoordZIN. Over het algemeen geldt: hoe langer en hoe onvoorspelbaarder het wachtwoord, hoe veiliger het wachtwoord. Maar hoe onthouden we dat? Door als uitgangspunt gebruik te maken van een wachtwoordZIN! Een voorbeeld?
- WachtwoordZIN: DeBurenOpNummer7HebbenEenZwarteHondEnEenWitteKat
- Steeds de eerste letter nemen levert op: dbon7hezheewk
- Extra complexiteit toevoegen met hoofdletters: Dbon7heZheeWk
- Nog meer complexiteit toevoegen met tekens: Dbon&heZheeWk (de 7 is vervangen door het karakter wat boven de 7 staat)
Zo hebben we een sterk wachtwoord van 13 tekens lang en nog goed te onthouden ook!
Unieke wachtwoorden
Een ander belangrijk punt is om voor elk account een uniek wachtwoord te gebruiken. Wanneer een hacker wachtwoorden heeft buit gemaakt zal hij die uitproberen op allerlei sites. Het gebruik van één wachtwoord voor meerdere accounts zal daardoor de schade aanzienlijk doen toenemen.
Tweetraps-verificatie
Het gebruik van tweetrapsverificatie zorgt voor een extra beveiligings-laag bij het inloggen op accounts. Wanneer dit is ingeregeld heeft een hacker aan alleen een gebruikersnaam en wachtwoord niet genoeg. Om in te kunnen loggen wordt er namelijk nog een push-bericht naar een vertrouwd apparaat (bijvoorbeeld een smartphone) gestuurd. Pas wanneer hierop akkoord wordt gegeven kan er worden ingelogd.
Wachtwoordkluis
Uiteraard is het onthouden van verschillende wachtwoorden niet altijd even gemakkelijk. “Bij welke site hoort ook al weer welk wachtwoord?” Het gebruik van een wachtwoordkluis kan hier uitkomst bieden. Alle wachtwoorden zijn veilig opgeslagen in één kluis. Alleen het (sterke!) wachtwoord van de kluis moet nu nog onthouden worden. Voorbeelden van veel gebruikte wachwoordmanagers zijn: 1Password, LastPass, NordPass en Roboform.
Hulp nodig bij het opzetten van een goed wachtwoordenbeleid? Ik help u graag verder.
Timo Neeleman
Anbecom ICT