Veilig inloggen met two-factor authentication (video)

Nu steeds meer gebruikers meerdere (mobiele) apparaten gebruiken om op te werken, neemt de vraag naar veilige oplossingen meer en meer toe. Bedrijfsdata is kwetsbaar, vooral op mobiele apparaten. Hier lees je hoe je heel eenvoudig afrekent met de risico’s: two-factor authentication.

Wat gebeurt er als de medewerker zijn laptop verliest? Of zijn smartphone wordt gestolen? Of als het wachtwoord wordt gehackt?

In alle gevallen is de kans groot dat er bedrijfsgevoelige gegevens op straat liggen. En dat is eenvoudig te voorkomen, door een extra stap toe te voegen aan het inlogproces. We noemen dat: two-factor authentication, ook wel afkort als 2FA.

Wat is two-factor authentication?

Met two-factor authentication (in het kort ook wel: 2FA) voeg je een extra stap toe aan het inlogproces. Zonder 2FA heb je alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om in te loggen. Het wachtwoord is de enige vorm van authenticatie.

Two-factor authentication is niets nieuws, je gebruikt het waarschijnlijk al jaren. Bij een creditcard-transactie krijg je soms naast je betaalcode ook het verzoek om je postcode in te vullen; ook dat is een vorm van een extra authenticatie.

Hoe werkt two-factor authentication?

Een extra stap, is dat niet erg ingewikkeld?

Het antwoord is; nee. Het bewijs ervan kunnen we in een aantal stappen beschrijven, maar in dit filmpje van 10 seconden geven we je een beter beeld.

In de video zie je een 2FA oplossing op basis van een mobiele app. Geen smartphone of internetverbinding? Ook dan is 2FA bruikbaar:

SMS-bericht

Geen internettoegang op je mobiele telefoon? Geen probleem. Ontvang de toegangscode per SMS-bericht op je mobiele telefoon en voer deze in bij de inlog-procedure.

Callback

Geen mobiele telefoon bij de hand? Met de Callback-functionaliteit krijg je direct toegang door de inkomende oproep aan te nemen en een willekeurige toets te kiezen.

Voor wie?

2FA is aan te raden voor iedere organisatie. Ja, je leest het goed: voor iedere organisatie. Want een goede digitale beveiliging is niet alleen belangrijk voor accountantskantoren en zorginstellingen; iedere organisatie kan het slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Voorkom datalekken en ongewenste toegang, kies voor two-factor authentication.

Meer weten over two-factor authentication? We helpen je graag!