Wat zijn de voordelen en nadelen van Cloud?

Zoek op Google naar ‘cloud’ en binnen no-time kom je allerlei opsommingen tegen met voordelen van de cloud. Maar is dat terecht? Heeft de stap naar de cloud werkelijk zoveel voordelen? Of zijn er ook nadelen en aandachtspunten?

Het is beide waar. Cloud kan enorme voordelen opleveren. Niet alleen voor de grootzakelijke markt, maar (juist) ook voor het MKB. Vooral in kosten en efficiëntie. Maar er zijn ook nadelen. Een lijstje met de belangrijkste voor- en nadelen;

 

Voordelen van de cloud

Locatieonafhankelijk werken

Op kantoor werken aan een rapport, e-mail checken onderweg en ’s avonds aan de keukentafel werken aan de een presentatie voor morgen; met cloud is het mogelijk. Kortom, werken waar en wanneer je wilt.

Veilig

Aan de veiligheid van cloud-oplossing wordt vaak getwijfeld. En dat is onterecht. Bij een betrouwbare cloud-leverancier staan uw gegevens in Nederlandse datacenters, die voorzien zijn van high-end beveiligingsoplossingen. Juist omdat veiligheid zo belangrijk is, wordt er veel aandacht besteedt aan dit onderdeel. En daarbij kunnen we gerust stellen dat de veiligheidsmaatregelen die getroffen worden in een ISO-gecertificeerd datacenter vele malen geavanceerder zijn in dan welke lokale kantooromgeving dan ook.

Continuïteit

Een onderschat voordeel; continuïteit. Werken in de cloud betekent; alles is redundant uitgevoerd. Redundant wil zeggen: uw cloudomgeving is dubbel uitgevoerd, zodat u bij een eventuele hardware-storing direct overschakelt op andere hardware. U kunt dus altijd doorwerken, ook wanneer bepaalde onderdelen falen.
Op het gebied van continuïteit kent de cloud ook een belangrijk aandachtspunt: u wordt volledig afhankelijk van de internetverbinding. Wanneer deze wegvalt, heeft u simpelweg geen toegang tot uw gegevens. Meer hierover leest u bij de nadelen van de cloud.

Kostenbesparing

Werken in de cloud is in veel gevallen simpelweg goedkoper. De ‘total cost of ownership’ is bovendien vooraf volkomen inzichtelijk, omdat u een vast bedrag per maand betaald en u geen zorgen heeft over onverwachte kosten; die zijn er niet. Investeringen in serverhardware zijn niet meer nodig. Alles zit bij de prijs inbegrepen. ’n Aardig detail in deze: wist u dat uw server gedurende de gemiddelde levensduur van 5 jaar doorgaans net zoveel kosten maakt aan stroomverbruik dan hij in aanschaf kost?

Schaalbaarheid

Een ICT-omgeving in de cloud is goed af te stemmen op het daadwerkelijk gebruik. Naar boven- en beneden bijstellen van het aantal werkplekken en het opvangen van grote pieken (bijvoorbeeld bij seizoensdrukte) is erg eenvoudig.

 

Nadelen van de cloud

Internetverbinding

Om toegang te krijgen tot de cloud is er altijd een internetverbinding nodig. Daarmee is de afhankelijkheid van een internetverbinding groot. En hoewel de betrouwbaarheid en stabiliteit van internetverbindingen aanzienlijk toegenomen is, zou de continuïteit met een tweede backup-internetverbinding (van een ander type) nog meer gegarandeerd kunnen worden. Bij een eventuele storing op de ene verbinding kan iedereen gewoon doorwerken via de backup-internetverbinding.

Afhankelijkheid

Afhankelijkheid gaat verder dan de internetverbinding. Want u bent ook afhankelijk van uw cloud-aanbieder. Een faillissement of fout van uw cloud-leverancier kan ernstige gevolgen hebben voor uw organisatie. Zorg ervoor dat de risico’s vooraf inzichtelijk zijn en vraag om een Service Level Agreement (SLA) waarin deze zaken staan beschreven.