Wat is een wachtwoordzin? Geef hackers (nog) minder kans!
In Nederland worden er jaarlijks duizenden mensen en bedrijven het slachtoffer van cybercriminelen. Om jezelf hier tegen te beschermen is het belangrijk dat je voor elk account gebruik maakt van een (sterk) uniek wachtwoord. Door gebruik te maken van een wachtwoordzin geef je hackers nog minder kans. Maar wat is een wachtwoordzin eigenlijk en wat […]

In Nederland worden er jaarlijks duizenden mensen en bedrijven het slachtoffer van cybercriminelen. Om jezelf hier tegen te beschermen is het belangrijk dat je voor elk account gebruik maakt van een (sterk) uniek wachtwoord. Door gebruik te maken van een wachtwoordzin geef je hackers nog minder kans. Maar wat is een wachtwoordzin eigenlijk en wat zijn de voordelen? In dit artikel leggen wij het graag aan je uit.
Meest gebruikte wachtwoorden in Nederland
Hoeveel online accounts heb jij om bijvoorbeeld in te loggen bij de bank, op social media, online webshops of systemen op de werkplek? Het zijn er vaak teveel om voor elk account een uniek wachtwoord te bedenken en deze te onthouden. Ondanks het risico om gehackt te worden kiezen de meesten er om die reden vaak voor om hun accounts te beschermen met een (zwak) algemeen wachtwoord.
Uit het jaarlijkse wachtwoorden onderzoek van NordPass in samenwerking met NordStellar blijkt dat qwerty123 (5.486 keer) het meest gebruikt wordt om onze persoonlijke accounts te beschermen tegen hackers. Op het werk kiezen we het meest voor 123456 (313 keer) als wachtwoord om toegang te krijgen tot belangrijke systemen op het werk.
Zo geef je hackers minder kans!
Als hackers je gegevens bij datalekken in handen krijgen zullen ze de buitgemaakte wachtwoorden op verschillende online plekken uitproberen. Om die reden is het belangrijk dat je voor elk account gebruik maakt van unieke wachtwoorden.
Hackers maken minder kans wanneer je gebruik maakt van lange- en onvoorspelbare wachtwoorden. Als uitgangspunt hierbij gebruik maken van wachtwoordzinnen is een handige truc om deze te genereren en makkelijker te onthouden.
Wat is een wachtwoordzin eigenlijk?
Een handige truc voor het creëren en onthouden van sterke wachtwoorden is gebruik maken van een wachtwoordzin. Maar wat is een wachtwoordzin eigenlijk en hoe kan ik deze zo sterk mogelijk maken om hackers buitenspel te zetten? Om je op weg te helpen geven we je hieronder een praktisch voorbeeld.
Praktisch voorbeeld van een wachtwoordzin:
- DeBurenOpNummer7HebbenEenZwarteHondEnEenWitteKat
- Steeds de eerste letter nemen levert op: dbon7hezheewk
- Extra complexiteit toevoegen met hoofdletters: Dbon7heZheeWk
- Nog meer complexiteit toevoegen met tekens: Dbon&heZheeWk (de 7 is vervangen door het karakter wat boven de 7 staat)
Op bovenstaande manier hebben we een sterk wachtwoord van 13 tekens lang en kunnen we deze nog makkelijk onthouden ook. Wil je het hackers nog moeilijker maken om toegang te krijgen tot je accounts? Maak dan naast een gebruikersnaam en wachtwoord ook gebruik van Tweetrapsverificatie.
Tweetraps-verificatie
Het gebruik van tweetrapsverificatie zorgt voor een extra beveiligings-laag bij het inloggen op accounts. Als je dit hebt ingesteld heeft een hacker niet genoeg aan alleen je gebruikersnaam en wachtwoord om toegang te krijgen tot jouw online account.
Om in te kunnen loggen wordt er een push-bericht verstuurd naar bijvoorbeeld de Microsoft Authenticator (MFA) applicatie op je telefoon. Na het invoeren van een unieke code is het pas mogelijk om toegang te krijgen tot je account.
Wachtwoordmanager
Natuurlijk begrijpen we dat het niet makkelijk is om voor elk account een gebruikersnaam en wachtwoordzin te onthouden. Als je gebruikt maakt van een groot aantal verschillende accounts is ons advies om gebruik te maken van een wachtwoordmanager.
Door gebruik te maken van een wachtwoordmanager kun de gebruikersnamen en wachtwoordzinnen per account (versleuteld) opslaan. Veelgebruikte wachtwoordmanagers zijn: 1Password, LastPass, NordPass en Roboform. Het grote voordeel hiervan is dat je maar één gebruikersnaam en wachtwoordzin hoeft te onthouden.
Hulp nodig?
Wat leuk dat je het artikel helemaal hebt uitgelezen. Heb je na het lezen van dit artikel een vraag of op zoek naar een betrouwbare partner om het wachtwoordenbeleid op zet zetten binnen jouw bedrijf?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@anbecom.nl voor meer informatie. Bedankt voor het lezen en graag tot de volgende keer!